Der afholdes stævner året rundt, og næsten hver weekend er der stævne et eller andet sted i Danmark. På Bueskydning Danmarks hjemmeside under stævner, kan du se kommende aktiviteter (både stævner og kurser), som afholdes under Bueskydning Danmark. Resltater fra større stævner, der typisk er tilmeldt World Archery, kan ses på ianceo.net. En del interessante stævner afholdes af klubber udenfor Bueskydning Danmark. For at finde disse, skal man søge på relevante hjemmesider. Der er i det følgende bragt nogle links, til udvalgte arrangementer.
Udendørs runden der består af 72 pile (2 serier af 6 sæt af 6 pile) afskudt mod 122 cm ansigt (compundskytter dog 80 cm ansigt med 6 ringe). Runden afholdes årligt af mange klubber, ligesom den benyttes under ”sommerskydningen”.
Udendørs runde, der består af 144 pile (4 serier x 36 pile) afskudt på forskellige aftagende afstande på to forskellige størrelser ansigter. På de lange afstande skydes mod 122 cm ansigt og på de korte mod 80 cm ansigt. At gennemføre en 1440 runde kræver både fysisk og mentalt god træningstilstand og god planlægning af væske- og madindtag, da afvikling af 144 skud over typisk 6 timer tærer på kræfterne. Er man til det lidt seje, er det til gengæld en fantastisk udfordring at tage op. 1440 runden er udgået som WA runde, så i dag holdes runden i øjeblikket alene i live i Danmark af Middelfart Bueskyttlaug, som afholder runden en gang årligt.
Udendørs runde, der består af 90 pile (3 serier af 30 pile) afskudt på tre forskellige afstande mod 122 cm ansigt. Er man ikke helt så sej som en 1440 runde kræver, er 900 runden et spændene alternativ. Og her kommer alle til at skyde på tre forskellige afstande. I øjeblikket afholdes runden i Danmark årligt af Sønderborg Bueskyttelaug.
Består af 60 pile (2 serier af 10 sæt af 3 pile) afskudt på fast afstand mod 40 cm ansigt. Runden afholdes årligt af mange klubber, ligesom den benyttes under ”vinterskydningen”.
Identisk med WA 18 m indendørs runde, bortset fra at der skydes på 60 cm ansigt fra afstandene 25 hhv. 15 og 10 meter. Det er ret sjældent, at runden afholdes.
Sommer- og vinterskydning er korrespondanceskydning mellem landets klubber under Bueskydning Danmark.
Odinstævner et helt anderledes koncept udviklet af Det Fynske Buemager Laug. Under stævnet udstilles alle mulige lækkerier af især langbuer som buemagerlauget har kreeret, og deltagerne udveksler mange erfaringer om grej og teknik. Stævnet er kun for langbuer, hvor der skydes i to discipliner. Den ene er moderne langbuer, der må indeholde glas- og kulfiber. Den anden er for mere traditionelle langbuer, der udelukkende er bygget af træ og/eller bambus. Der skydes for voksne på 36 hhv. 24 og 18 yards og for juniorer på 24 hhv. 18 og 12 yards.
De ti bedste traditionelle langbuskytter skyder finale om Odins Øje, som er en brilliantslebet bjergkrystal. Finalen starter med at man med tre pile skal kunne opnå f.eks. 21 point. Den eller de skytter der ikke opnår dette pointtal falder fra. Herefter sættes det krævede pointtal 1 efter 1 op, indtil der kun er en skytte tilbage – vinderen af Odins Øje.
Efter Odinstævnet afholdes Palnatokeskydning. Det fleste vil kende Odin, men hvem var Palnatoke? Joh, i sine tider tvang kong Harald sin noget selvhævdende skytte Palnatoke til at skyde et æble, placeret på sin søns hoved. Palnatoke tog 2 pile i sit kogger, og gennemborede med første pil æblet. Da kong Harald spurgte hvorfor Palnatoke havde taget to pile i sit kogger, når han kun havde en pil til rådighed, svarede Palnatonke:”Havde jeg ramt min søn, var den anden pil beregnet til dig, ærede konge”.
I Palnatokeskydningen skal man på 20 yards (18,3 meter) forsøge at ramme et æble placeret på toppen af en drengehøj dukke.
Rammer man æblet, bliver man klassificeret som Palanatokeskytte, og får et diplom i stof, og man bliver registreret i Palnatokelogbogen. Palnatokeskytter inddeles i tre klasser: Laveste grad (grøn), hvor man har tre pile til at ramme æblet, mellemste grad (rød), hvor man har to pile til at ramme æblet og højeste grad (sort) hvor man kun har en pil til at ramme æblet.
Det er ganske uformelt og hamrende sjovt at deltage, så skynd dig at reservere dagen, næste gang Det Fynske Buemager Laug kalder til Odin- og Palnatokeskydning.
Der afholdes årligt vikinge-skydning flere steder i landet. Et godt eksemple er Ribe Vikinge Langbue Laugs arrangementer, hvor der stilles krav om, at man for at deltage skal bruge en langbue, som svarer til vikingernes langbuer både i materialevalg og udformning. Og man skal bære vikingedragt. Lauget afholder DM i vikinge langbueskydning og kårer årets pil – Danmarks flotteste og mest autentiske vikingepil.
Består af mellem 12 og 24 mål deleligt med 4. Der skydes med 3 pile pr mål. Afstand til mål kan være angivet og/eller ikke angivet. På afstande der ikke er angivet, skydes der alders- og buetypebestemt på mellem 5 og 55 meter. På afstande der er angivet, skydes der alders- og buetypebestemt på mellem 5 og 60 meter.
Består af to komplette WA Feltrunder.
WA 3D Runden:Runden skydes mod et vilkårligt antal 3D dyrefigurer i varierende størrelse. Afstande til 3D dyrefigurerne angives ikke, men de skal holdes indenfor:
På engelsk "flight-arrow competition". Det engelske ord ”flight-arrow” hentyder til en særlig piletype som ikke er særlige præcis, men til gengæld holder sig svævende (flyvende) i usædvanlig lang tid. Når det er muligt for Det Fynske Buemager Laug at leje tilstrækkeligt store marker, afholder de DM i længdeskydning for langbuer. Har man mod på at tage en tur over Vesterhavet, kan man i England finde mange fligth-arrow competitions.
På dansk, Skyd efter mærket. Her er vi over i en disciplin som nær udelukkende dyrkes i England. Man sætter et flag et sted langt langt væk på marken, gerne over 100 meter, og så handler det om at ramme så tæt som muligt på flaget (i et historisk kontekst læs: Den fremstormende hærs anfører). Omkring flaget udmåles vinderen ikke i centimeter men i meter. Ofte arrangerer bueskytteklubber i England flight shooting i kombination med shooting at the marks. Vi er nok mere end et par stykker fra Thy Bueskyttelaug, der drømmer om en dag at tage den nødvendige forlængede weekend til England for at opleve suset.
Ribe Vikinge Langbue Laug afholder årligt DM i vikinge hurtigskydning. For at deltage, stilles der krav om, at man skal bruge langbue, som svarer til vikingernes langbuer, både i materialevalg og udformning. Og man skal bære vikingedragt.
Der afholdes en gang imellem stævne hvor det for holdene gælder om samlet at være bedst i de tre spiltyper:
Vinder et hold to af spiltyperne, har holdet vundet. Det er stævner med masser action, teamwork og fairplay.
Formanden kan træffes mellem 16-20 i alle hverdage
Indendørs bane:
Thyhallen
Lerpyttervej 50
7700 Thisted
Postadresse:
Thy Bueskyttelaug
Årup Byvej 44
7752 Snedsted
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes